Vorbim cu Constantin PAVEL, la vernisajul expoziţiei sale de grafică satirică "Linii frânte"
Dar de ce ... "Linii frânte" ?
„Eu cred că e un titlu bun. Odată ... că rigorile caricaturii presupun deformarea unor proporţii care impun folosirea unor linii frânte sau strâmbe (cum îmi place mie să le spun).
A doua semnificaţie este că vremurile pe care le trăim, în ţara noastră dragă, au frânt aripile caricaturii. Dincolo de metaforă, nu cred că, vreodată, caricatura a mai „trăit” starea de deces în care e acum. În vremurile odioase erau vreo 20 de saloane naţionale de caricatură, prin ţară. Nu vreau să mai spun că şi entuziasmul era altul.
Acum, nici cele care au mai rămas nu se simt prea bine. Caricatura de presă a devenit o raritate şi din cauza Crizei dar şi din cauza că unii directori de ziare nu-i mai acordă importanţă.
Îmi pică în mâna uneori ziare străine şi văd cum caricatura populeaza toate paginile. Editorii respectivi înteleg că o caricatură face ca o pagină să respire mai bine ca prezentare grafică, dar este şi o vitamină pentru ilustrarea unor articole. Norocul nostru este că există ăştia de afară care uneori ne tolereaza sub aripile lor străine dar sănătoase. Aşa cum spuneam, la noi aripile sunt FRÂNTE iremediabil”, ne mărturiseşte Constantin Pavel.
Nu putem să-i dăm crezare ad literam, deoarece îl ştim, în ciuda aparenţei de fragilitate şi timiditate, ca fiind un om puternic. Nici un caricaturist ce a trăit şi creat înainte dar şi după decembrie 1989, călit în atâtea concursuri naţionale şi internaţionale, premiat peste tot în lume, nu se dă bătut. Caricatura a devenit pentru el starea, natura şi firescul de zi cu zi dar şi arsenalul pentru realizarea dezideratelor în viaţă. (va continua)
(Irina IOSIP, aprilie 2010)
Expoziţia se desfăşoară la Clubul Caricaturiştilor „Sorin Postolache”, sediul "Pizzeria Cuptorul cu Lemne"