marți, 8 iunie 2010

"ARCA LUI NOE" - Clubul Ilustratorilor, D Gallery, 11 iunie - 2 iulie 2010, BucureştiO dată pe an, CLUBUL ILUSTRATORILOR invită publicul în Bookătarie. Pentru a doua oară, aveţi ocazia de a vizita laboratorul, atelierul, bucătăria noastră. Ne-am fi dorit să servim doar produse "coapte" pe la edituri, dar, dacă nu se poate, invităm lumea să deguste mostre, experimente, încercări. Mai mult sau mai puţin reusite, gustoase. Sperăm să expunem cândva şi cărţi, în loc de Bookătărie să vă invităm într-un restaurant cu rafturi pline de cărţi lucioase, cartonate, mirosind a cerneală de tipar. Până atunci, deschidem "Arca lui Noe", cu toate specimenele (de hârtie) salvate din potopul vieţii cotidiene.

Toate poveştile lumii au cel puţin o trăsătură comună în inventarul lor de personaje, dincolo de specificul naţional sau de încărcătura morală, educatională. Secundare sau principale, există nişte personaje care apar peste tot, în toate cărţile, întotdeauna: ele sunt animalele: lupii, iepurii, urşii, şerpii, maimuţele, pisicile şi câinii, păsările de tot felul, chiar şi peştii şi insectele. Tot ce trăieşte pe pământ, în aer sau în apă, în lumea reală sau cea imaginară, animale reale, fantastice sau demult dispărute. Toate animalele copilăriei, creaturile viselor sau coşmarelor noastre. Nu există ilustrator să nu întâlnească în cale acest subiect. Este esenţial pentru un grafician să-şi umple bagajul, caietul, cu studii de animale. Caietul ca laborator personal, inventarul subiectiv, arca sa.

În desene şi-au făcut drum animale celebre din povesti celebre, dar şi animalele noastre de acasă, personaje ale unor poveşti nescrise.

"D Gallery" rămâne, la un an de la deschidere, acelasi spaţiu deschis pentru tineri artişti, promovând evenimente originale prin conţinut, oferind publicului său fidel arta "fresh", nouă, tânără, într-un loc lipsit de constrângeri de orice tip, cu excepţia atracţiei gravitaţionale.

...

Clubul Ilustratorilor a luat fiinţă în 2006 şi este un grup de artişti coagulat în jurul unei preocupari comune: pasiunea pentru lucrul cu imaginea, pentru construcţia de naraţiuni vizuale şi pentru incursiunile în zonele de contact ale textului cu imaginea. Este momentan, alături de proaspăt înfiinţata filială Romania a SCWBI, singura organizaţie care oferă un cadru coerent şi profesionist practicării ilustraţiei de carte ca artă.

(info: Clubul Ilustratorilor)