luni, 7 iunie 2010

Expozitia MOnuMENTS - un proiect al grupului focAR, Bucureşti


Universitatea Nationala de Arte - UNAgaleria organizează expozitia MOnuMENTS - un proiect al grupului focAR (Alina Tudor & Razvan Neagoe), Curator Cristiana Radu

Vernisaj 8 iunie 2010, ora 18.00 , la sediul UNA galeria, Str. G-ral Budisteanu nr. 10

Expozitia poate fi vizitata in perioada 8-18 iunie 2010 si in cadrul NAG (www.noapteagaleriilor.ro) intre orele 20:00 – 04:00

"Proiectul MOnuMENTS porneste de la necesitatea unei reflectii asupra relatiei deficitare pe care o avem cu istoria si memoria recenta, urmarind o piesa reprezentativa pentru relatia dintre discursul politic si tesutul urban. Aflat in desfasurare, ca un proiect de termen lung, MOnuMENTS urmareste cartografierea tarii pe zone - Dobrogea, Banat, Muntenia, Oltenia, Moldova, Ardeal, Maramures - documentand si arhivand monumentele de toate tipurile de pe intreg teritoriul tarii. Rezultatul va fi o „harta” identitara a tarii prin prisma monumentelor sale.

Monumentele constituie un indiciu asupra felului in care ne privim istoria proprie si pe noi insine, ca popor. Asupra valorilor ideologice ale unei perioade istorice si asupra felului in care ne-am raportat/ne raportam la ele. Asupra raportului dintre arta si politica. Avatarurile suferite de ele in timp sunt un barometru bun al schimbarilor politice si sociale petrecute in spatiul pe care il populeaza.

Documentarea a inceput in 2007, iar prima actiune a avut loc in 2009, pe traseul Constanta-Bucuresti si a constat in depunerea unui buchet de flori la fiecare monument si respectarea unui moment de reculegere in memoria eroilor. Scopul imediat a fost acela de a atrage atentia asupra unor monumente uitate sau aflate intr-o stare de degradare vizibila.

Tipul de cercetare artistica propus nu isi aroga exhaustivitatea si nici obiectivitatea sau tipul de analiza al cercetarii stiintifice, ci propune o meditatie asupra relatiei dintre individ, comunitate si istorie, o intalnire vie intre „ieri” si „azi”, intre mentalitati si valori diferite, intre noi cei de azi si martorii tacuti ai vremurilor trecute. Noteaza diferente intre dezvoltarea urbana si cea rurala, intre gesturi politice/culturale, gesturi individuale sau colective. Tangential, atinge teme precum arta in spatiu public, urbanism, moduri de comunicare, tipuri de comunitati, totalitarism, manipulare, violenta.

Dorim sa opunem stergerii memoriei colective o memorie „vie”, urmarind in timp avatarurile – dislocari fizice sau dislocari de sens, reconstructii etc - suferite de aceste simboluri nationale. Raportul MOnuMENT – MOMENT este definit de cel putin trei momente semnificative pe care vrem sa le aducem in atentie:

Momentul constructiei si inaugurarii monumentului (data, locatie, autor, tehnica, comanditar etc)

Momentul evocat (tema, reprezentarea, titlu, istoric etc)

Momentul fotografierii (starea lui actuala, eventuale modificari, restaurari, reconditionari, semnificatia lui acum etc).

Proiectul de documentare si cercetare MOnuMENTS a continuat si in Londra, avand curatori pe Lars Vilhelmsen si Karen Ay. In perioada martie - aprilie 2010 am pornit la drum impreuna cu “The Travellers Box Project”, o serie de trei performance-uri adaugand o noua dimensiune proiectului. Observarea prin comparatie a monumentelor din cele doua capitale, Bucuresti si Londra, a permis tragerea unor concluzii interesante privind modurile diferite de raportare la istoria proprie praticate in cele doua spatii, respectul/lipsa de interes fata de insemnele nationale ale trecutului oferind un indiciu asupra relatiei de apreciere/comercializare/conflictuala/indiferenta fata de propriul trecut.

The Travellers Box functioneaza ca discurs artistic, purtat intre artisti, in cadrul caruia atat analiza cat si productia propriu-zisa joaca un rol important. La baza proiectului se afla notiunea de colaborare intre diferitele puncte de vedere ale artistilor, pornind de la interactiunile acestora cu „Cutia”, ca si relatiile care se dezvolta din aceste interactiuni si se manifesta in diferite forme"

(info: focAR group, Alina Tudor şi Razvan Neagoe)