vineri, 20 august 2010

Salonul Naţional de Artă Satirică, iulie - august 2010, Galaţi, România


 


Galeria de artă "Nicolae Mantu" din Galaţi, a găzduit până de curând Salonul Naţional de Artă Satirică, organizat de UAP în parteneriat cu pictorul satiric Florian Doru Crihană.
Salonul vernisat de către criticul de artă doamna Mariana Tomozei Cocoş, în prezenţa preşedintelui filialei pictorul Aurel Manole şi a curatorului expoziţiei, a fost încă un dar oferit unui public mult exersat în acest gen de artă.


Reprezentat de un afiş alb/negru, situaţie foarte rar întâlnită astăzi, salonul reuneşte stiluri şi tehnici diferite ce acoperă aproape toate zonele artelor umoristice sau satirice existente în zona bidimensionalului.
Fie deplin stabiliţi în acest gen sau numai aderenţi temporari, toţi creatorii şi-au adus fiecare în ritmul şi cu supleţea sa artistică aportul de idei, linie şi culoare.


Fiecare expoziţie împrumută din suflul, caracterul şi experienţa curatorului său.
Astfel, putem spune că la Galaţi este un sâmbure de emulaţie creatoare ce încearcă absorbţia în genul satiric a celor mai diferite generaţii şi concepţii artistice şi înlăturarea unui şablonism caracteristic acestuia de ceva vreme.


Salonul de la Galaţi, sub curatoriatul lui Crihană, aduce o înviorare a spaţiului naţional al expoziţiilor de artă prin ridicarea umorului desenat, pictat sau numai schiţat în planul vizibil binemeritat.