marți, 22 martie 2011

Vânzare record pentru o sculptură a lui Amedeo Modigliani (1884 - 1920), la Casa de licitaţii Christie's, ParisCapul sculptat în piatră, una dintre rarele sculpturi ale autorului s-a vândut cu suma de 43,18 milioane de EUR.
Sculpturile lui Modigliani sunt foarte rare, fiind confirmate numai 27, dintre care 17 se află în mari muzee ale lumii. 
Focalizat la început pe sculptură, în parte din motive de sănătate, Modigliani a trebuit să treacă la un moment dat la pictură.

Modigliani este unul dintre cei trei mari artişti ai generaţiei sale care s-au distins prin trei mijloace de expresie diferite: pictură, sculptură şi desen. Ceilalţi doi sunt Picasso şi Matisse. 

Prezenta sculptură provine din colecţia particulară Gaston Levy, fiind înstrăinată după 83 de ani de la cumpărarea ei, în 1927, la Paris. Gaston Levy, el însuşi artist şi restaurator, l-a cunoscut pe Modigliani în perioada Montmartre a acestuia.

Sculptată între 1910 şi 1912, lucrarea reprezintă un cap având caracteristicile binecunoscute ale picturilor sale: alungirea figurii, ochii semideschişi, gura mică, trăsăturile fine, senzuale. Aspectul vertical al sculpturii este echilibrat de părul desfăşurat pe orizontală, ca fluturând în vânt. O privire de jur împrejur a lucrării evidenţiază elemente suplimentare, ce înlătură impresia de frontalitate şi confirmă faptul că lucrarea a fost creată special pentru a fi văzută astfel.

Sculptura aminteşte de influenţele ce au avut un impact important în arta sa, pictată sau sculptată: puterea senzuală a sculpturii lui Michelangello, misterul totemic al artei africane, abstractizarea şi sinteza sculpturii lui Brâncuşi. Anume trăsături amitesc de bustul reginei Nefertiti de la Muzeul Egiptean din Berlin.