vineri, 4 ianuarie 2013

Nu ratați întâlnirea cu GOYA, la MNARFrancisco de Goya este prezent la Muzeul Național de Artă al României într-o expoziție ce reamintește ororile războiului. Seria "Dezastrele războiului" este completată cu fotografii de presă din timpul Războiului civil spaniol


Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Cervantes din Bucureşti invită publicul până pe 27 ianuarie 2013 la expoziţia eveniment "Goya, cronicarul tuturor războaielor: Dezastrele şi fotografia de război" (curator Juan Bordes).

Expoziţia prezintă toate cele 82 gravuri din celebra serie "Dezastrele războiului" realizată de pictorul spaniol, care ilustrează scene din timpul războiului împotriva trupelor napoleoniene (Războiul de independenţă spaniol, 1808-1814).

Participant lucid la evenimentele timpului și renumit pentru atitudinea riscant de critică asupra acestora și a contemporanilor săi, prin intermediul acestor gravuri, Goya, denunţă, imparțial, ororile războiului comise de ambele tabere beligerante: cruzimea, fanatismul, teroarea, nedreptatea, suferinţa şi moartea.

Goya este recunoscut ca fiind cel ce utilizează în mod magistral arta ca mijloc de protest pentru condamnarea războiului. Intervenția imaginației artistului în faptele relatate fiind, se pare, numai de natură artistică, face ca lucrările sale să rămână ca o arhivă documentară a evenimetelor alături de mărturiile scrise ale vremii (dintre titlurile lucrărilor amintim: "Am văzut", "Aşa s-a întâmplat"). 
Atitudinea sa imparţială, prin ilustrarea atrocităţilor comise de ambele tabere implicate în conflict și mai ales ilustratrea efectivă a evenimentelor, transformă actul creativ într-un manifest de condamnare a războiului în general, fără precedent în istoria artei.

Rigoarea respectării adevărului, compozițiile simplificate, relevarea insolitului, surprinderea evenimentelor importante, efectele artistice simple dar percutante fac din gravurile lui Goya o trecere la genul fotoreportajului și o "anticipare" a fotografiei de presă.

În paralel și în completarea imaginii unui război justițiar, sunt expuse fotografii mărturie ale Războiului civil spaniol (1936-1939), publicate în presa internațională, surprinse de fotografi renumiţi precum Robert Capa, David Seymour, Gerda Taro, Augustí Centelles sau Alfonso Sánchez, cărora li se adaugă nenumăraţi fotografi locali sau anonimi.

Prezentarea simultană a celor două războaie intenționează a releva similitudinile dintre evenimente și efectele războaielor asupra omului și societății din indiferent ce timp istoric.
 
În expoziţie gravurile sunt grupate pe şapte teme majore: frontul, victimele, execuţiile, exodul şi jafurile, foametea, ipostaze ale femeii în război şi perioada de după război – o critică la adresa regimului absolutist instaurat de regele Ferdinand al VII-lea. Pe acestă schemă tematică  sunt prezentate și fotografiile din timpul războiului civil.


Info:
Goya a început seria Dezastrelor  în 1810, dar ultimele plăci au fost terminate către 1820, răstimp în care a realizat mai multe planşe de probă şi a imprimat doar 3 exemplare complete ale seriei, sub titlul "Fatalele consecinţe ale sângerosului război cu Bonaparte în Spania".
În 1862 Academia de Arte Frumoase San Fernando a achiziţionat 80 de plăci gravate din cadrul seriei, celelalte două fiind donate în 1870. Titlul Dezastrele războiului apare abia în prima ediţie publicată de Calcografia Naţională în 1863.
Până în prezent au fost imprimate numai şase tiraje ale seriei, iar primul tiraj complet, cu 82 gravuri, a fost realizat în 1963
.