duminică, 29 mai 2016

Salonul sticlei 2016, expoziția de la Galeria Orizont - București, recent încheiată



Uneori te întrebi ce culoare are aerul ...


Sticla, substanță solidă, amorfă, dură, cu un luciu particular, lipsită de flexibilitate, casantă, formată dintr-un amestec de silicați și obținută prin topire, compusă inițial din elemente chimice de bază atât de simple, a evoluat prin tehnici din ce în ce mai complexe, de la opacitate la transluciditate, până la transparență totală, de la compoziția elementară inventată de mama natură la compoziția îmbunătățită care să-i dea o anume duritate, reflexie sau culoare, de la forma întâmplătoare la cele mai complexe forme conduse de maestrul sticlar, de la utilitatea comună sau tehnică la o formă de artă.


Se poate spune că sticlarul este titanul ce stăpânește materia, focul și aerul în același timp, care, din și cu ajutorul acestora poate modela forme specifice apei. El este stăpân al luminii, căci utilizează tehnici speciale, precum reflexia, refracția și lungimea de undă a luminii impresionând imponderabilul înconjurător cu energie și culoare.

Așadar se poate vedea cum, în acele decupaje fragile, parcă din aer solid, se delimitează o lume a imaginarului, a poeziei și de ce nu, a ideologiei sau spiritualului fiecăruia dintre artiști.


În tendințele actuale, sticla își caută însoțire, în crearea formelor artistice cu alte materiale, precum lemnul, metalul sau fibra textilă naturală. Și astfel de lucrări își găsesc locul binemeritat în această expoziție, exemplificând nenumăratele posibilități de manifestare ale artei.


Fiecare dintre expozanți a oferit un răspuns la întrebarea enunțată la început:

Irina Anghel, Mariana Apostol, Mihai Băncilă, Cristina Bolborea, Georghe Butnaru, Lucian Butucaru, Vladimir Șerban Cioroiu, Romeo Dragnea, Eugenia Enescu, Alexandru Ghilduș, Mihai Hlidor, Cătălin Hrimiuc, Cristina Iliescu, Mădălina Ion, Ovidiu Ionescu, Dorel Manole, Constantin Marincea, Magdalena Steliana Marinescu, Marian Nacu, Mihaela Obadă, David Olteanu, Mădălina Papastere, Dan Popovici, Radu Popovici, Carmen și Horia Pușcariu, Ilie Rusu, Doru Rotaru, Ioana Stelea, Ion Tămăian, Mihai Țopescu, Cornelia Untilov și studenții: Panteleymon Arnaudov, Ioana Barbu, Adina Dobrică, Maria Măncianu Bogatu, Alexandru Mihai Drăgoi, Laura Dumitrescu, Ana Maria Maioru, Neculai Oprea, Maria Panțur, Alexander Andrei Pop, Laura Tărțău și invitatul din Cehia: Petr Stacho