luni, 22 ianuarie 2024

Ana-Irina Iorga: Geometrisme lirice

 

GEOMETRISME LIRICE


Expoziția „Reverii de iarnă” a Marinelei Rusu are, pentru Galeria ABSIDA din Iași, rolul lui Ianus bifrons, cel care se uita cu o față înapoi, spre anul care trece, și cu cealaltă față înainte, spre anul care începe. Desfășurată în perioada 22 decembrie 2023 – 4 ianuarie 2024, expoziția, cu inserția sa cuspidică, leagă și separă timpii anului, timpii artei.

Printre semnele și simbolurile cu care operează Marinela Rusu identificăm unitatea sinică yang-ying, heraclitica curgere veșnică, neolitice spirale ale vieții, orfice frunze-talisman ale celor care coboară în alte lumi, fructe cézanniene, sori chagallieni. Zborul este și el prezent, ca zborul lui Icar, zborul îngerului, poate al Micului Prinț printre planete sau al unui zmeu dintr-o universală copilărie. Un univers semantic oferit în forme estetice care cochetează cu geometrisme lirice.

Cromatica este folosită pentru a susține mesaje adresate exclusiv intelectului: nuanțe aurii de roșu și verde pentru concepte abstracte, serii minerale de albastru care alternează caloric pentru judecăți analitice și sintetice, complementarități violet-albastru-portocaliu care înlesnesc percepția, sau roșu-verde-galben care antrenează emoțiile.

Toate aceste reprezentări sunt în tehnici mixte care combină uleiul cu materialele textile într-o proporție care conferă autenticitate și feminitate. Pasta groasă este ușor incizată, ca în ceramica neolitică carpato-dunăreană, creând structuri liniare, împletite, vălurite, care reliefează formele geometrice dându-le un inedit volum. Întinderea vopselei este diferențiată, producând efecte de strălucire, adâncire sau rotire.

Arta Marinelei Rusu este de tip sincretic, suprapunând straturi preitorice, estetice și afective, cu tehnici pentru materiale diferite și totuși neexclusive, cu teme ce descriu orizonturi vaste, de la fertilitate până la zbor, într-un timp anistoric, de o frumusețe poetică.

 

Prof. dr. Ana-Irina Iorga