miercuri, 8 mai 2024

Sorin OTÎNJAC ne răspunde

 

Irina IOSIP 

și

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?

 

Sorin Otînjac, "Portrete", 2018, ulei / carton, 80x80cm

"Arta este sentiment, trăire, vis, imaginație, frământări, gânduri, idei, concepte. Toate acestea, la un loc, ne  fac viața mai frumoasă și ne luminează existența efemeră.

Ideile, gândurile, frământările abandonate pe moment şi lăsate undeva în urmă, în subconştient, nu vor muri ci se vor aşeza într-o stare latentă care poate fi proprie pentru actul creator. În acelaşi timp, acea idee, sentiment ce este abandonat în subconştient este posibil să sufere un proces de cristalizare, îmbogăţindu-se chiar şi devenind mai puternic. Acest sentiment aflat în subconştient va polariza mai multe alte elemente în jurul său, rezolvând, astfel, o serie întreagă de frământări.

În scoaterea la lumină a ideii artistul are nevoie şi de voinţă hotărâtă, stăruitoare. Unii artişti observă că în momentul în care au gândit foarte intens atunci s-a întâmplat ca această declanşare, şoc interior, să se producă, eliberând astfel ideea salvatoare, creatoare. Se poate ca şi pe această cale a forţării conştiente a gândurilor să se producă naşterea ideii, sentimentului creator. Aceasta depinde, cred, de natura interioară a fiecăruia dintre noi. Soluţia, ideea creatoare se naşte în diferite moduri, plecând de la faza în care ea va apare chiar în mod firesc, spontan, bineînţeles după multe momente de căutare interioară a ei, dar şi într-un mod forţat, să-i spunem aşa, când ne utilizăm toată energia şi forţa pentru a o aduce în conştient. Important este faptul că avem puterea să elaborăm, atât în planul conştientului, cât şi în subconştient, tot felul de idei, gânduri, sentimente, care, mai devreme sau mai târziu, vor evada şi ne vor da, astfel, posibilitatea ca prin intermediul elementelor de limbaj plastic să le elaborăm, armonizăm şi concretizăm.

Arta suntem noi oamenii chinuiți de ideea trecerii în eternitate."

Conf. Univ. Dr. Sorin OTÎNJAC,
pictor