duminică, 19 septembrie 2010

Umorul românesc este oriunde la el acasă, Florian-Doru CRIHANĂ în Germania (click)

 
Oraşul Oerlinghausen din Germania a celebrat în septembrie 975 ani de atestare documentară. Evenimentul a fost sărbătorit şi omagiat prin diverse evenimente culturale, unul dintre acestea fiind şi lansarea cărţii poştale jubiliare a oraşului. Autorul acesteia, românul Florian-Doru CRIHANĂ a alcătuit o compoziţie cuprinzând simboluri suprapuse în timp ale oraşului. Vechiul şi noul definesc cultura şi istoria acestui oraş, ai cărui cetăţeni de vază sunt soţii Gisela şi Dieter Burkamp, cunoscuţi colecţionari şi promotori de artă contemporană, prieteni de ani buni ai lui Crihană.

Vineri 9 septembrie a.c., a avut loc o întâlnire cu publicul în libraria din Oerlinghausen. Aici Crihană a lansat albumul său de artă satirică „Satirische Idyllen”şi a acordat autografe pe album şi pe cartea poştală jubiliară a oraşului. Mici desene au fost adăugate cu umor de Crihană pe cea din urmă.

Cartea poştală are şi scopul strângerii de fonduri pentru organizarea, în anul următor, a expoziţiei internaţionale de artă satirică „Heimat” - proiect semnat Burkamp, ce-şi propune alăturarea pe simeze a unor mari nume ale caricaturii europene. Expoziţia va poposi în mai multe oraşe ale Germaniei, fiind însoţită de un album de artă cuprinzând scurte ad-notări ale unor personalitaţi culturale cu renume pe plan mondial.

F.D. Crihană fotografiat de
ziarista Karin PRIGNITZ