joi, 25 august 2011

"Pelerinaj la Muntele Fuji", Gravuri de Katsushika Hokusai, Muzeul Naţional de Artă, România (click)


Numai până pe 4 septembrie a.c. se mai poate vizita, la Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu, expoziţia de gravură japoneză "Pelerinaj la Muntele Fuji. Gravuri de Katsushika Hokusai" - curator doamna Carmen Brad, specialist în arta extrem orientală. 

Expoziţia a fost organizată de către Muzeul Naţional de Artă în semn de omagiu şi solidaritate cu poporul japonez, aspru încercat o dată cu producerea cutremurului de proporţii din 11 martie 2011, urmat apoi de o serie de alte dezastre locale şi evenimente negative cu impact internaţional. 

Publicul poate viziona 38 gravuri din colecţia MNAR, publicate în tiraje de calitate la începutul secolului XX, ale marelui artist nipon Katsushika Hokusai (1760-1849). Aceste lucrări sunt numai o parte dintr-un grup de 46 lucrări pe aceeaşi temă, compus din seria iniţială intitulată „Cele treizeci şi şase de vederi ale muntelui Fuji” şi alte 10 lucrări mai târzii.

Vineri, 26 august 2011, ora 17.00 se organizează o ultimă vizită cu ghidaj gratuit a expoziţiei,
în chiar prezentarea curatoarei manifestării. 

Recunoscute ca o realizare de vârf  în istoria artei japoneze de tip "ukiyo-e (imagini ale lumii trecătoare), peisajele lui Hokusai au ca subiect unificator al seriei, imaginea muntelui Fuji, simbolul civilizaţiei nipone, cu tot ceea ce înseamnă ea: cultură, istorie, economie etc.
 Astfel, "Fuji devine subiect al unei complexe meditaţii asupra relaţiei om-natură şi a fragilităţii condiţiei umane." (info. MNAR) 

Hokusai este unanim recunoscut ca fiind un novator în arta tradiţională japoneză, datorită tratării realistice a personajelor şi reprezentării în perspectivă a scenelor.