joi, 27 martie 2014

Mereu surprinzătorul Devis GREBU într-o expunere retrospectivă de amploare


Colony Art prezintă expoziţia pictorului, ilustratorului şi desenatorului Devis Grebu - Conversaţii la „pătrat”, ce constituie un prim capitol dintr-o serie de patru dedicate întregii sale activităţi artistice.

Devis GREBU, cetăţean francez de origine română (de curând întors în Franța, patria de adopție), un artist cu o vastă carieră internaţională, este readus în atența publicului român care de multe ori nu a știut să-l prețuiască îndeajuns sau, mai degrabă, nu a putut să asimileze desenul său sintetic și percutant, structurat dealtfel, pe scheletul unei solide culturi.

În deschiderea expoziției va vorbi domnul Horia-Roman Patapievici
Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Maria Răducanu.
 
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 3 aprilie – 7 mai a.c., de marţi până duminică, între orele 10-20.


N.A. Considerăm necesară prezentarea, în cele ce urmează, a celor mai de seamă realizări din activitatea artistică a autorului. 

A studiat pictura la Institutului de Arte Plastice “N. Grigorescu” din Bucureşti. La vârsta de 23 de ani a devenit membru al U.A.P., din care a fost exclus pe motive ideologice un an mai târziu, nepermiţându-i–se, după aceea, să expună în nici o galerie de artă. În 1964 a părăsit ţara din motive lesne de înţeles.
Înca din anii ’70 a căpătat cetaţenia / nationalitatea  franceză pe care o păstrează şi acum, alături de cea română.
În occident a desfăşurat o activitate intensa și diversă, până în luna august 2001, când s-a repatriat. Ca urmare, s-a reintegrat în rândurile U.A.P. şi, in paralel, a reluat o intensă activitate ca director artistic, ilustrator de presă şi carte, cât şi ca designer, scenograf şi profesor.

Ca pictor, Devis Grebu a expus atât individual cât și în grup în: Franţa, Germania, U.S.A., Elveţia, China, Japonia, Italia, Israel, Belgia, Iran și, după 1995, în România.
În 1995 a fost invitat de Fundaţia Culturală Română (de la New York , unde rezida), la București, pentru o expoziţie personală de grafică, cu ocazia aniversarii a 5 ani de la înfiinţarea acestei fundații. 
După doua expoziții personale la Centrul Cultural Român (Paris) (1998-2001), în aprilie 2002 a fost trimis în Franţa – pentru prima oară ca artist român, pentru o expoziţie personală la Dijon – Le Breuil şi pentru o conferinţă despre aspectul filozofic al ideilor sale vizuale, la Paris (la Centrul Cultural Roman de lângă Ambasadă).
În 2004 a avut o expoziţie personală la Muzeul Naţional al Chinei (Beijing), care s-a bucurat de un mare succes (a doua expoziţie personală a unui artist român după cea a lui Corneliu Baba !). Artistul a fost invitat sa participe personal la vernisaj, în prezența multor personalități în frunte cu Ministrul Culturii al Chinei și a Ambasadorului României la Beijing. Ulterior a fost invitat ca participant de onoare la Bienala de Pictură a Chinei (septembrie 2005).
Au urmat expoziții importante la Bellinzona (2005) în Elveția, la Institutul Cultural Român din Tel Aviv, la Institutul Francez din București (2006), la Ministerul Culturii și Cultelor - o expozitie de 60 de originale publicate de ziarul Cotidianul (2007), la Institutul Cultural Român de la Paris (2007) etc. 

Ca ilustrator de presă, a colaborat de-a lungul a peste 30 de ani în mod consecvent și substanţial, cu numeroase publicaţii printre care multe de renume internaţional, ca : The New York Times, Washington Post, International Herlald Tribune, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ha’aretz, Wall Street Journal, Time Magazine, Life, Newsweek, US. News & World Report, Boston Globe, L’Express, Le Point, V.S.D., La Tribune, Le Figaro, Forbes, Business Week, Playboy, Harper’s, Atlantic Monthly ,Think-I.B.M., Sports Illustrated, P.C. Magazine, GEO, Psyhology Today, New York Magazine, Seventeen, Telerama, Jardin des Modes, L’Expansion, Liberation, Le Monde Diplomatique și multe altele. 
În 2009 editura ICR i-a publicat un volum de excepție, conținând un număr impresionant de originale publicate de-a lungul a trei ani în paginile ziarului Cotidianul. 

A ilustrat peste 40 de cărţi, pentru copii sau adulţi, publicate de edituri reputate ca: Gallimard, Hachette, Flammarion (Franta), Simon & Schuster, Penguin - Viking Books, Doubleday - Dial Press, Random House, Harper & Row (SUA), Schroedel, Neugebauer (Germania- Austria), Edito(Elvetia) etc.

Ca designer, timp de circa 10 ani a condus propriul său studio de grafică. Printre altele, a creat mari pavilioane  şi standuri pentru târguri internaţionale industriale, timbre poştale pentru ONU şi diferite ţări, inclusiv – dupa repatriere - în România, cu trei serii de timbre principale (și timbrul special - jubiliar - la împlinirea unui an de la înființarea Muzeului Filatelic - cu care ocazie au vorbit despre creația artistului multe personalități de seama, printre care – H.R. Patapievici, Ambasadorul Franței, celebrul regizor de teatru Dinu Cernescu, renumiții scriitori și ziaristi Tudor Octavian și Cristian Teodorescu ș.a.m.d.), ilustraţii de modă (pentru Issey Miyake, Gottex, Gap și altele – la Paris și la New York), decoruri şi costume de teatru (dintre care se evidențiază excepționalul spectacol realizat la București în anul 1963, având ca regizor pe unul dintre cei mai buni ai României, și anume Valeriu Moisescu, respectiv ca actor principal pe celebrul Toma Caragiu - spectacol rămas în antologia teatrului românesc ca una dintre cele mai reușite 3 producții teatrale), scurte filme de animaţie (inclusiv pentru T.V.1- Televiziunea Naţională a Franţei). 
A fost fost premiat de doua ori, cu Marele Premiu San Gabriele”Italia, pentru seriile de timbre publicate în 1969 și 1973 în Israel. 

Ca profesor, a avut de-a lungul anilor o activitate prolifică și importantă, predând arta plastică sub diferite forme, la câteva dintre cele mai renumite universităţi: Columbia University (la Facultatea de Arhitectură New York), Parson’s School of Design (New York), SUNY (State University of New York), Institutul Naţional de Design şi Tehnologie al Israelului, renumita Școală Superioară de Arte Grafice VITAL (Israel) şi altele. 
Din 2002 până in 2005, a predat ca profesor un Curs Vizual Special, la reputata Universitate de Arhitectură “I. Mincu” din București. De asemenea, a ținut o serie de conferințe (work-shopuri) la Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” din București (secția de Grafică). 

Prestigioasa editură de carţi de artă Rizzoli (U.S.A. şi Italia) a publicat la New York, o superbă Monografie dedicată creaţiei sale grafice. Această carte a fost a doua prezentare a operei unui artist de origine română de către această editură, după cea consacrată operei marelui Brâncuși.
Reputatul critic de artă Ionel Jianu l-a inclus în cartea pe care domnia sa a publicat-o în Europa și Statele Unite despre cei mai valoroşi artişti de origine româna care s-au realizat în Occident. 

După repatriere, a realizat, printre altele, decorurile pentru piesa “Lolita” în regia Cătălinei Buzoianu, la Teatrul Mic (avându-l în rolul principal pe celebrul actor Ștefan Iordache), spectacol care s-a bucurat de un mare succes de critică și public. 

Intre 2003 și 2004, la solicitarea Academiei Cațavencu, a fost atât cel care a conceput cât şi directorul artistic al revistei culturale “DECI ”, dar și principalul ilustrator al acesteia.
Dealtfel, Devis Grebu a fost solicitat de conducerea săptămânalului “Academia Cațavencu” să participe cu un număr mare de contribuții de caricatură la câteva dintre Almanahurile reputatei publicații.
Din 2004, când ziarul “COTIDIANUL” a fost preluat de Academia Caţavencu, Devis Grebu devenind ilustrator editorialist al ziarului, colaborarea cu această publicație s-a intensificat.

Despre Devis Grebu s-au scris nenumărate articole şi/sau critici , în publicaţii naţionale si internaţionale, de interes general sau de specialitate; a dat în repetate rânduri interviuri la posturi de televiziune şi radio , atât în lumea occidentală, cât şi în ţară.

Devis Grebu a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale pentru creaţiile sale. 
În 1990 a fost premiat cu prestigiosul premiu al Academiei Româno-Americane pentru activitatea sa artistică, printre premiații acesteia numărându-se și românii Eugène Ionesco, Mircea Eliade și Prof. Palade - laureat al premiului Nobel.