marți, 11 mai 2010

Zhang Gonga aduce arta clasică şi cea contemporană în dialog una cu alta, Beijing, China


În operele sale cele mai recente, Zhang Gong include personaje de desene animate şi alte imagini populare, în scene din picturi occidentale moderne.

Creaţia sa proprie, Miss Panda, interacţionează cu personaje vestice în scene haotice. Ea se regăseşte adesea în scene din tablouri clasice occidentale, amintind privitorului că arta vestică, chiar interzisă fiind, a fost asimilată de conştiinţa colectivă a societăţii moderne chineze.

Prin lucrarile sale, Zhang Gong aduce arta clasică şi cea contemporană în dialog una cu alta şi arată schimbările din societatea chineză şi orientarea acesteia spre perspective mai largi, la nivel mondial.

Personajele din mass-media occidentală sunt  familiare pentru public. Caracterul de desen animat al lucrărilor implică umor, repetarea de personaje şi incongruenţa cu împrejurimile lor, crează tensiune.

Zhang Gong (n. 1959) este în prezent profesor la Departamentul de Animaţie de la Universitatea Qinghua, trăieşte şi lucrează la Beijing.

În timp, a expus la Kunstmuseum din Bonn - Germania, Singapore - Muzeul de Artă, precum şi la Muzeul de Artă Contemporană din Shanghai, iar desenele sale animate au fost selectate în prestigioase festivaluri internationale de film din Asia, Europa, Statele Unite ale Americii, Australia şi America Latină. 

În imagine: „Confruntare”, 2009. Acril pe pânză