luni, 25 decembrie 2023

Ana-Irina Iorga: Zbor deasupra lumii

 

ZBOR DEASUPRA LUMII

 

Galeria de artă ABSIDA din Iași întâmpină sărbătoarea Crăciunului de anul acesta cu expoziția de fotografie „Reverberații” a tânărului Augustin Vlad Lucici. În plină epocă a selfiului, autorul reia ideea fotografiei ca artă preocupată de cunoaștere în general, de cunoașterea realității obiective în acest caz. Dar, orice cunoaștere, chiar îndreptată spre obiectele exterioare, îl are ca parte componentă pe subiectul ei cunoscător. În fond, acesta își prelungește identitatea personală în obiectul cunoașterii sale. Nu altfel este în cazul fotografiei.

August Vlad Lucici fotografiază orașul de sus, într-o manieră creativă, prezentându-l în ipostaze recognoscibile și totodată inedite. Predomină acoperișurile roșii, tipic transilvănene, care par uneori semne cuneiforme pe plăcuțe de argilă preistorică, alteori spinări solzoase de făpturi golemice. Întotdeauna centrul privirii va fi biserica din mijlocul pieței, pe care ochiul parcă o recunoaște cu bucurie, ca pe o prezență caldă ce atenuează tresărirea care acompaniază orice zbor deasupra lumii.

Orașul privit de sus relevă geometrii cadastrale și spirituale totodată, orientări ale caselor spre ”axis mundi” care este biserica, asemenea întoarcerii piliturii de fier mereu către magnet, și ordonări pe verticală a acoperișurilor roșii, mai sus a pereților cândva albi, culminând cu turnul cel mai înalt, al catedralei.

Caracterul artistic, uneori pictural, al compoziției revelează, ascunde sau creează spații de un urbanism medieval. Lumina este prezentă printre umbrele construcțiilor, pe sub norii zilei, înainte de înserare - peste tot tăcută și discretă, valorizând cromatica echilibrată, sobră, atentă, lentă și pătrunzătoare ca și privirea de fotograf a lui Augustin Vlad Lucici.

Prin toate imaginile realizate de la înălțime, ca într-un raid aerian deasupra reliefurilor geografice și citadine, Augustin Vlad Lucici ni se relevă ca un ”zburător” care se întoarce mereu la locurile care reverberează necontenit în imaginarul său.


Prof. dr Ana-Irina Iorga