marți, 30 aprilie 2024

Geanina HAVÂRNEANU ne răspunde

 

Irina IOSIP 

și

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?


"Eu nu sunt artist - pictura și poezia fiind pentru mine doar exerciții ludice. Contemplarea unei opere de artă mă îndeamnă de multe ori să-mi exprim bucuria resimțită prin reflecție sau reverie.

Pentru mine ARTA este terapia prin sublim. Ea este ca o ancoră total necesară pentru a funcționa rezilient, la capacitate maximă; este o formă de catharsis ce mă eliberează de toate frustrările vieții.

Arta vizuală contemporană a devenit conceptuală și imersivă ca un soi de maelstrom, în care receptorul pasiv, dar mai ales cel activ capătă acces la o multitudine de idei interdisciplinare și este transportat în medii expoziționale din ce în ce mai diverse, inedite și uneori imposibil de imaginat, generând emoții profunde.

În prezent, ARTA marchează o nouă eră, rămânând în sfera efemeră, prin performance-uri de excepție, manifestări memorabile, ce devin pentru participantul la actul artistic adevărate comori senzoriale solipsiste, ce rămân mai apoi în memoria colectivă ca adevărate repere culturale, ca resurse pentru noi evoluții în domeniul artistic." 

Geanina Havârneanu,
Lector dr. la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației,
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iași



luni, 29 aprilie 2024

Monica D. CARP ne răspunde

 

Irina IOSIP 

și

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?


Monica D. Carp, "În Horă"
 
"Arta pe care o fac cu mult drag şi mult patos este un cumul de simboluri pe care le-am moştenit din generaţie în generaţie și pe care le-am admirat în arta picturală clasică sau contemporană. În artă, simbolul îl întâlnim atât ca formă de comunicare cât și, mai ales, ca formă de cunoaştere stimulând imaginaţia şi creativitatea la interpretări dintre cele mai personale.
 
În contextul globalizării şi uniformizării culturilor, am simţit nevoia să păstrez şi să valorific întreg tezaurul nostru de valori materializat prin simboluri. Teza mea de doctorat ,,Simboluri din arta populară şi arta creştină-ortodoxă integrate în pictură” m-a stimulat să configurez plastic un univers cu diferite teme de abordare: Cristul, Dumnezeirea clipei, Simboluri perene, Semn şi însemn, Sub semnul Crucii, Univers. În toate aceste teme, simbolurile noastre milenare au constituit fundamentul compoziţional, pus în valoare de o cromatică potolită, de griuri calde şi reci, sau de pensulaţii tensionate, pline de dramatism.
 
În pictura mea, Crucea este simbolul care m-a motivat să mă desfăşor compoziţional la cotele cele mai mari ale creaţiei. Pomul vieţii, cu amplele sale semnificaţii, mi-a fost un real stimulent în procesul creaţiei, iar lucrările realizate au fost foarte bine primite atât de publicul iubitor de artă dar şi de critica de specialitate.
 
Hora jucată la cele mai importante momente din viaţă, unde oamenii cu toate preocupările vieţii se prind de mână în cercul milenar, a poposit în creaţia mea sub diferite forme de reprezentare. Mesajul meu este clar şi vizibil, uşor de descifrat, pictez pentru prezent, mă inspir din trecut, iar pictura mea doresc să fie sursă de inspiraţie pentru generaţiile care vor veni."

«Arătată în expoziţie este hora, momentul sublim în care mulţii devin unul, în care energiile se împletesc, se leagă fir lângă fir. (.....). În paşi rotunzi şi drepţi, hora oglindeşte marele ceas al universului, eterna reîntoarcere, mersul crescător şi descrescător al naturii. Hora este pentru Monica Carp prilej deschis pentru apropieri cromatice şi insolite scheme de compoziţie. (.....) Pomul vieţii ridică, aici, în povestea tabloului, faptele, cuvintele, gândurile, până acolo, până la cer şi le ţine animate. (.....). Astfel, încet-încet prinde contur cântecul pictoriţei despre o lume care a fost şi nu va mai fi niciodată. (.....). Serbarea aceasta a vădit cum se pot trage fire din urzeala tradiţiei până la noi, contemporanii. Cum se pot pune lumile, toate lumile în oglindă. Cum se poate opri, chiar şi pentru o clipă, timpul” - Iulian Bucur, Bacău 2014.»



Prof. Dr. Monica D. CARP
Artist plastic, UAPR - Filiala Neamţ
24 aprilie 2024

duminică, 28 aprilie 2024

Daniela FRUMUȘEANU ne răspunde

 

Irina IOSIP 

și

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?

 

Daniela Frumușeanu, "Învelișul gândurilor" (detaliu), obiect artistic - 2008 / 2014; imprimare liberă, colaj; colorant pigment textil / bumbac / sintetic; 166x110cm (înalțime partea centrală)


"Ce este Arta? O ȋntrebare prezentӑ mai mult decât oricând atât ȋn lumea artisticӑ, cât și ȋn cea a iubitorilor de frumos. Se poate afirma fӑrӑ sӑ greșim cӑ arta, indiferent de domeniu, este un modus vivendi pentru toţi cei care o practicӑ: odatӑ prins ȋn mrejele ei, dorinţa de a te exprima prin mijlocele specifice domeniului ales, este fӑrӑ ȋntoarcere.

Natura, oamenii, noile descoperiri sunt baze de cercetare și motive de inspiraţie pentru artiștii contemporani. Provocӑrile din acest punct de vedere sunt nelimitate, dar și responsabilitӑţile artistului cresc ȋn aceeași mӑsurӑ: tradiţionalul este juxtapus neconvenţionalului, descriptivul este ȋnlocuit de multe ori de conceptual, ș.a.m.d. Ȋn fapt, este vorba despre o raportare activӑ a artistului la sine și la lume, la trecut și la prezent. Scopul acestui proces de decantare și cizelare ideaticӑ este transmiterea unor valori importante pentru umanitate. Ȋn acest context, obiectul artistic rezultat reprezintӑ atât chintesenţa acumulӑrilor individuale, cât și vectorul care asigurӑ dialogul dintre creator și public. Pe lângӑ acestea, trebuie sӑ subliniem importanţa stӑpânirii temeinice a tehnicilor și tehnologiilor artistice specifice, care ȋnlesnesc evoluţia ȋn planul creaţiei și inovaţiei. Practic, artistul se poate exprima pe orice suport, cu orice fel de materiale, reprezentând orice tip de imagine, rezultând astfel, lucrӑri pline de substanţă artisticӑ. Misterul nașterii unei lucrӑri de artӑ stӑ ȋn sufletul și ȋn mintea fiecӑrui artist, ȋn priceperea lui de a visa, ȋn mâinile lui care modeleazӑ și dau forma visului, dar și ȋn acel inefabil manifestat sub forma clipei de graţie. Rezultatele creaţiei noastre poartӑ amprenta și culoarea sufletului nostru, forţa sau fragilitatea lui. O parte din noi rӑmâne ȋn obiectul creat: gândurile noastre, experienţele noastre, timpul trӑit, ȋntrebӑrile și rӑspunsurile. Prin artӑ se produce un transfer de energie capabilӑ sӑ creeze stӑri de spirit, emoţii. Prin natura mesajului transmis, arta vindecӑ sufletele, le echilibreazӑ.

Ca limbaj universal, generator de speranţӑ, arta, sub toate formele ei, unește și ȋnalţӑ spiritele, deschizând porţi uimitoare spre lumi posibile. Ea restructureazӑ modul de a gândi și a simţi, amplificând bucuria descoperirii la infinit."


Daniela FRUMUȘEANU
Artist vizual
24.04.2024

 

sâmbătă, 27 aprilie 2024

Alina-Ondine SLIMOVSCHI ne răspunde

 

Irina IOSIP 

și

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?

Alina-Ondine Slimovschi, "Chasing the time', 2023,_acrilic_și_tuș_pe_pânză, 120x140cm

"Arta pentru mine înseamnă o permanentă căutare a sinelui, prin exprimarea plastică, prin adaptarea la tumultul schimbărilor permanente și rapide ale societății.

M-am regăsit în multe experiețe seculare, m-am regăsit în mitos și mitologie.
Reinterpretez și reintegrez valorile culturii omenirii în modalitatea și viziunea mea proprie. 

Mă cufund în abisul trăirilor mele, ale experiențelor mele, deloc ușoare, având încrederea că foarte mulți iubitori de artă și nu numai, se regăsesc în tematica lucrărilor mele. 

Arta pentru mine este modul meu de a trăi, de a simți, de a vibra, de a mă exprima, arta mea sunt eu însămi. Lucrările mele nu sunt explicite prin ele însele, este nevoie de multă atenție din partea privitorului pentru a decoda mesajele încifrate în simboluri. Convingerea mea este că o dată descifrate de către cel care și le apropriază ca sentimente, recunoscându-se pe sine în ipostaze, pe care de cele mai multe ori preferă să le ascundă pentru a nu fi acuzat în societate, reușesc să aducă o revelație binefăcătoare.

În general, utilizez portretul feminin ca vehicul arhetipal de sugerare al emoțiilor umane, gingășia și aparenta fragilitate a chipului dezvăluind însă ochii scrutători care caută, ascund, acuză, suferă, se revoltă, luptă exprimând adevărata forță a feminității.

Urmăresc totodată să subliniez factorul de sensibilitate, de profunzime a trăirilor interioare, uneori manifeste, alteori interiorizate, pentru a nu se uita un element fundamental din existența noastră, emoția."


Alina-Ondine SLIMOVSCHI
Artist plastic

 

vineri, 26 aprilie 2024

Michal GRACZYK, Polonia ne răspunde

 

 

Irina IOSIP 

și

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?

 

Michal Graczyk, Polonia

 "Art is everything to me."

 Michal GRACZYK, Polonia, grafician satiric

 

joi, 25 aprilie 2024

Eusebio SPÎNU ne răspunde

 

Irina IOSIP 

și

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?

 

Eusebio Spînu,"Pieta", 2022, Gresie, 1180°C, Intervenție de glazură transparentă, 110x60x30cm

"Pentru mine arta este unica formulă rațională de a mă manifesta și exprima. Ceramica, pictura, desenul sunt forme de expresie prin care îmi transform gândurile în forme vizuale, care devin contemporane cu mine.
Arta, la modul general, este unica și singura rațiune a omului, de a exista, de a trăi, de a respira cultural."

 
Eusebio SPÎNU
Profesor de arte plastice și decorative la
Liceul de Arte Plastice "N.Tonitza" Bucuresti, Secția - Ceramică
Membru al U.A.P.R., Filiala Constanța Unu
Președinte al Filialei Constanța Unu 2010-2016

 

miercuri, 24 aprilie 2024

Crenguța Corina MACARIE ne răspunde

 

Irina IOSIP 

și

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?

 

Crenguța Corina Macarie, "Orizontul" - Premiul pentru pictură, Bienala "Ion Andreescu", 2012 / Buzău, ulei/pânză, 100x80cm

"Pentru mine arta este un portal către esența vieții în sine, către profunzimile umane .Ca artist m-am exprimat creativ în mai multe domenii ale artelor plastice precum pictura, sculptura și grafica, însă am dedicat cel mai mult timp picturii.

Astfel, pictura devine pentru mine o modalitate de a trăi și de a exprima esența vietii și a sentimentelor umane, într-un mod autentic și profund. Sentimentele redate de mine în pictură sunt o reflecție influențată de fluxul epic existent în mintea mea în acel moment al creației. Când stau în fața șevaletului memoria îmi devine un atelier al imaginilor iar gândirea mea realizează un proces de interpretare și reconfigurare a realității, determinându-mă să mă exprim într-un mod distinct.

Sunt impresionată de diversitatea și complexitatea vieții umane. Deslușesc în fiecare om un univers în sine și o poveste interesantă. Există o infinită varietate de trăiri, experiențe și aspirații care merită să fie explorate, pentru a înțelege profunzimea existenței umane în toate aspectele ei. În ochii fiecărei persoane deslușesc un univers aparte, cu căutări și descoperiri, care există dincolo de limitele materiei și timpului. La nivelul spațiului plastic, prin intermediul culorilor, formelor și texturilor, conturez universuri care caută să reflecte această complexitate, astfel, fiecare urmă pe care o las pe suprafața tabloului este expresia călătoriei mele interioare în procesul de cunoaștere și înțelegere a acestei lumi.

Comunicarea pentru mine este esențială iar procesul de lucru în fața sevaletului este cel în care vorbesc fără a folosi cuvinte, într-un mod sincer și liber, ceea ce-mi dăruiește un anumit confort psihic de neînlocuit.

În concluzie percep arta ca pe o modalitate de comunicare, o călătorie a sufletului, o oglindă a existentei umane și o expresie a varietății și profunzimii vieții."


Crenguța Corina MACARIE
Artist plastic, membru U.A.P.R. Filiala Brăila
Galați , 22 aprilie 2024

 

marți, 23 aprilie 2024

Ioan BRATILOVEANU ne răspunde

 

Irina IOSIP 

și

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?

   

Ioan Bratiloveanu, "Sf. Petru" - copie după un tablou de Guido Re, 2023, pastel, 44x52cm. Lucrarea face parte din expoziția "ECOURI – Ioan și Adrian BRATILOVEANU" / 24.04 - 12.05 2024, de la Muzeul de Istorie Suceava
 

Cele mai recente studii personale ale artistului, privind icoanele bizantine (forma greacă) în dialog cu pictura occidentală a Renașterii - Barocului (forma latină), relevă caracterul special al muncii de iconar din toate timpurile, etapele necesare, stabilesc limite și evidențiază necesități în artele contemporane.
 
"Mijlocul de expresie caracteristic icoanelor bizantine este mai ales linia, precizia și eleganța caligrafică a desenului; aspect evident în special în icoanele vechi cretane de calitate, ca atare este poate și cel mai dificil stil de abordat. Caracteristice stilului cretan mai sunt și ornamentele bătute pe fondul de aur (punzonatura) și ornamentele gen sgrafitto executate pe marginea aurită a icoanelor cretane sau a celor din Cipru din sec. al-15-18-lea. Aceste elemente se regăsesc și în cateva din icoanele expuse care au fost poleite cu bol.

Picturile în pastel și desenele copiate după vechii maeștri reflectă interesul meu în acest domeniu din ultimii doi ani, întrucât am simțit chemarea să reactualizez frumusețea acelor picturi. Intenția mea a fost de a copia cât mai fidel posibil, în pastel, tablouri pictate în ulei mai ales de maeștrii Barocului Italian din secolele al-17-18-lea, ceea ce a fost o reală provocare. Desenele și pastelurile reprezintă doar o etapă necesară în studiul după vechile picturi. Mare parte a lucrarilor expuse au ca subiect Madonna sau Maria Magdalena. Consider că printre cele mai reușite portrete feminine din istoria picturii sunt Madonnele italiene și în special cele pictate de Raffaello Sanzio, adevărate întruchipări ale Eternului feminine- pline de grație, duioșie, armonie și frumusețe.

Studiul și copierea operelor vechilor maeștri a făcut parte din procesul de învățare a picturii din arta occidentală până spre sfârșitul sec. al 19-lea, iar în arta bizantină criteriul de calitate a fost întotdeauna fidelitatea față de Tradiție, ceea ce s-a realizat prin copierea fidelă a vechilor modele, pentru păstrarea caracterului sacru al imaginii. Aceasta nu a exclus însă aportul original al iconografului, acesta a fost liber să inoveze, dar în cadrul formal stabilit!

A încerca să copiezi un tablou din perioada Barocului Italian e similar cu efortul depus de un violinist care cântă o partitura de Bach; nu este deloc facil cum li se pare unora, o copie decentă presupune un act mimetic profund. Nu este vorba doar de abilitatea tehnică sau artistică, oricum absolut necesară în acest proces, ci în primul rând, de capacitatea de ajustare a propriei sensibilități la modul de a simți al unui alt pictor, din alt timp istoric, în care era un alt “spirit al epocii”.

Exacerbarea narcisistică a originalității și individualității “artistului creator” are ca rezultat inevitabil deconectarea artistului de la grația divină - adevărata sursă a inspirației și Frumuseții. De aceea, multe din creațiile artistice moderne nu mai au ca scop exprimarea Frumosului, ci a Urâtului și vor doar să șocheze privitorul.

Acum spațiul vizual este acaparat aproape complet de cinematografie, TV, internet, rețelele sociale și această idolatrizare a imaginii digitale a condus la devalorizarea picturii propriu-zise. Totuși, o imagine digitală sau un print nu poate înlocui nicidecum o pictură și nici o persoană reală, deoarece este un produs tehnologic, lipsit de viață, de emoție!"


Ioan BRATILOVEANU
Licență în Istorie – Filosofie, U.S.V. din Suceava
Master în Istorie - Protejarea, valorificarea și conservarea Patrimoniului
Pictor bisericesc autorizat de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române