marți, 16 aprilie 2024

Elena Nicoleta ALBU ne răspunde

 

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?


Elena Nicoleta Albu, "SPAȚII GESTUALE", 2019, 120x140 cm, acrilic pe pânză

"Ca formă de exprimare a emoțiilor și ideilor ori modalitate de a transmite mesaje și de a comunica cu ceilalți, arta este o sursă de inspirație și bucurie pentru mine. Prin intermediul ei pot explora diverse aspecte ale lumii și ale propriei mele ființe. Arta îmi oferă un mod de a-mi exprima creativitatea și de a mă conecta cu ceilalți oameni într-un mod profund și emoționant.
 
Când pictez, cel mai frecvent urmăresc transformarea urmelor de culoare de pe pânză, ca memorie a gestului spontan, în forme geometrice bine definite. Astfel, creez spații tridimensionale aflate parcă într-o mișcare continuă de compunere și recompunere. Vizual, reprezint, de fapt, un moment intim de arhivare a propriilor experiențe interioare, o nevoie de a defini trăiri conform anumitor tipare generale, spre o încercare de identificare a individualității; un răspuns la întrebarea: „cât sunt eu din toate trăirile care pot fi ordonate?”
 
În activitățile de pedagogie muzeală, prin intermediul artei creez experiențe educative și interactive, care să stimuleze imaginația, creativitatea și gândirea critică a publicului invitat să își exprime opiniile, să își relateze experiențele personale.
 
Astfel, arta are rolul de a conecta oamenii cu operele de artă, cu istoria și cultura acestora, precum și de a le oferi oportunitatea de a învăța și de a se dezvolta într-un mediu care inspiră și provoacă.
 
Arta este acea bucurie care oprește timpul în loc, moment în care putem să explorăm și să înțelegem mai bine cine suntem și ce ne definește. Arta elimină limite și ne oferă libertatea de a fi noi înșine și de a ne exprima identitatea într-un mod profund și autentic. Este o sursă de inspirație și încântare care ne aduce bogăție interioară. Prin intermediul artei, putem să ne regăsim echilibrul și să ne reconectăm cu esența noastră profundă."

Elena Nicoleta ALBU
Artist vizual,
Educator muzeal, Secția Artă, Muzeul Brăilei „Carol I”