marți, 30 aprilie 2024

Geanina HAVÂRNEANU ne răspunde

 

Irina IOSIP 

și

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?


"Eu nu sunt artist - pictura și poezia fiind pentru mine doar exerciții ludice. Contemplarea unei opere de artă mă îndeamnă de multe ori să-mi exprim bucuria resimțită prin reflecție sau reverie.

Pentru mine ARTA este terapia prin sublim. Ea este ca o ancoră total necesară pentru a funcționa rezilient, la capacitate maximă; este o formă de catharsis ce mă eliberează de toate frustrările vieții.

Arta vizuală contemporană a devenit conceptuală și imersivă ca un soi de maelstrom, în care receptorul pasiv, dar mai ales cel activ capătă acces la o multitudine de idei interdisciplinare și este transportat în medii expoziționale din ce în ce mai diverse, inedite și uneori imposibil de imaginat, generând emoții profunde.

În prezent, ARTA marchează o nouă eră, rămânând în sfera efemeră, prin performance-uri de excepție, manifestări memorabile, ce devin pentru participantul la actul artistic adevărate comori senzoriale solipsiste, ce rămân mai apoi în memoria colectivă ca adevărate repere culturale, ca resurse pentru noi evoluții în domeniul artistic." 

Geanina Havârneanu,
Lector dr. la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației,
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iași