sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ștefan BALOG ne răspunde

 

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?

 

Ștefan Balog, "Evadare", 2023, piatră de râu, 29x26x14cm

"Arta a fost întotdeauna lângă mine, probabil de când m-am născut. Au trecut ceva ani până să conștientizez că, de fapt, este stilul meu de viață. În grădiniță am descoperit că îmi place să desenez, având surse de inspirație desenele animate difuzate cu mare zgârcenie. Am desenat constant în anii de școală, fără să ajung vreodată la un consens cu profesoara de desen. Expunerea a lipsit în "Epoca de aur" deoarece aveam alergie la tema unică a societății socialiste multialteral dezvoltate.

A trebuit să vină revoluția ca să conștientizez că eu sunt de fapt artist și vreau să trăiesc ca atare. Să trăiesc prin și pentru artă. În 1991 am deschis un atelier de pictură și grafică. Restul a venit de la sine...

Cred că fiecare avem o şansă odată în viaţă când ni se deschide calea spre a realiza ceea ce dorim cu adevărat. Unii o văd, alţii nu. Eu am avut şansa acestei revelaţii. Am visat întotdeauna să devin artist, şi am păstrat această dorinţă pentru totdeauna.
 
Arta în zilele noastre, din păcate, tinde spre industrializare şi există pericolul ca, într-un timp nu foarte îndepărtat, să nu mai vorbim de artă adevărată. Eventual de simulacre artistice. Cred că e vorba de cauză şi efect, o diminuare a percepţiei artistice a publicului consumator. Totul se va decide în funcţie de cerinţele societăţii viitoare, nivelul de percepţie al individului care are –sau nu are – nevoie de artă adevărată, sau de artă in general."

Stefan BALOG
Artist plastic, curator