duminică, 28 aprilie 2024

Daniela FRUMUȘEANU ne răspunde

 

Salt & Pepper Magazine întreabă:

 

CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?

 

Daniela Frumușeanu, "Învelișul gândurilor" (detaliu), obiect artistic - 2008 / 2014; imprimare liberă, colaj; colorant pigment textil / bumbac / sintetic; 166x110cm (înalțime partea centrală)


"Ce este Arta? O ȋntrebare prezentӑ mai mult decât oricând atât ȋn lumea artisticӑ, cât și ȋn cea a iubitorilor de frumos. Se poate afirma fӑrӑ sӑ greșim cӑ arta, indiferent de domeniu, este un modus vivendi pentru toţi cei care o practicӑ: odatӑ prins ȋn mrejele ei, dorinţa de a te exprima prin mijlocele specifice domeniului ales, este fӑrӑ ȋntoarcere.

Natura, oamenii, noile descoperiri sunt baze de cercetare și motive de inspiraţie pentru artiștii contemporani. Provocӑrile din acest punct de vedere sunt nelimitate, dar și responsabilitӑţile artistului cresc ȋn aceeași mӑsurӑ: tradiţionalul este juxtapus neconvenţionalului, descriptivul este ȋnlocuit de multe ori de conceptual, ș.a.m.d. Ȋn fapt, este vorba despre o raportare activӑ a artistului la sine și la lume, la trecut și la prezent. Scopul acestui proces de decantare și cizelare ideaticӑ este transmiterea unor valori importante pentru umanitate. Ȋn acest context, obiectul artistic rezultat reprezintӑ atât chintesenţa acumulӑrilor individuale, cât și vectorul care asigurӑ dialogul dintre creator și public. Pe lângӑ acestea, trebuie sӑ subliniem importanţa stӑpânirii temeinice a tehnicilor și tehnologiilor artistice specifice, care ȋnlesnesc evoluţia ȋn planul creaţiei și inovaţiei. Practic, artistul se poate exprima pe orice suport, cu orice fel de materiale, reprezentând orice tip de imagine, rezultând astfel, lucrӑri pline de substanţă artisticӑ. Misterul nașterii unei lucrӑri de artӑ stӑ ȋn sufletul și ȋn mintea fiecӑrui artist, ȋn priceperea lui de a visa, ȋn mâinile lui care modeleazӑ și dau forma visului, dar și ȋn acel inefabil manifestat sub forma clipei de graţie. Rezultatele creaţiei noastre poartӑ amprenta și culoarea sufletului nostru, forţa sau fragilitatea lui. O parte din noi rӑmâne ȋn obiectul creat: gândurile noastre, experienţele noastre, timpul trӑit, ȋntrebӑrile și rӑspunsurile. Prin artӑ se produce un transfer de energie capabilӑ sӑ creeze stӑri de spirit, emoţii. Prin natura mesajului transmis, arta vindecӑ sufletele, le echilibreazӑ.

Ca limbaj universal, generator de speranţӑ, arta, sub toate formele ei, unește și ȋnalţӑ spiritele, deschizând porţi uimitoare spre lumi posibile. Ea restructureazӑ modul de a gândi și a simţi, amplificând bucuria descoperirii la infinit."


Daniela FRUMUȘEANU
Artist vizual
24.04.2024