luni, 15 aprilie 2024

15 aprilie, ZIUA MONDIALĂ A ARTEI

 

Începând cu 2012, "ZIUA MONDIALĂ A ARTEI", sărbătorită în fiecare an la 15 aprilie, celebrează contribuţia artei şi artiştilor la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. A fost declarată prin iniţiativa "Asociaţiei Internaţionale de Artă", în cadrul Adunării generale din 2011, de la Guadalajara, Mexic.

Asociaţia Internaţională de Artă (IAA/AIAP) este o organizaţie nonguvernamentală (ONG), asociată oficial cu UNESCO, din care fac parte artiști din diverse domenii ale creației. IAA a fost înființată în 1952, la Veneţia, pe baza declarațiilor a peste 20 de guverne şi multe asociaţii de artişti din 19 ţări care au dorit formarea unei asociaţii internaţionale cuprinzătoare.
De "Ziua mondială a artei", sunt sărbătorite domeniile creative precum: arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura, dansul și cinematografia.
 
Data amintește, astfel, de pictorul, sculptorul, arhitectul, inginerul, omul de știință, inventatorul şi umanistul italian, LEONARDO DA VINCI (n.15 aprilie 1452 - d. 2 mai 1519, v. https://ro.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci), vizionar cunoscut în lumea artelor și științelor. Leonardo  da Vinci este considerat ca fiind complet diferit de savanți precum Isaac Newton sau Galileo Galilei, el căutând să integreze arta cu știința în cel mai pur spirit renascentist (Frtijof Capra).

În timpuri când omenirea se scindează în profesii și preocupări din domenii din ce în ce mai înguste de specializare, dictate de dezvolatarea rapidă a științelor și tehnologiilor, o abordare de tip renascentist a tururor acestor domenii, pare să aducă beneficiul bunăstării spirituale și culturale, care să împlinească ființa umană și să permită evoluția societății în parametrii de coerență, echilibru, etică și, nu în ultimul rând, morală.

 În sensul celor de mai sus, ni se pare firească apropirea tuturor creatorilor și practicienilor din deversele domenii ale științei și culturii (arte vizuale, muzică, literatură, arhitectură, teatru și cinematografie, istorie, sociologie, psihologie, științele exacte, istorie, sociologie etc.) unii de alții și
toți de ARTE.

 

INVITAȚIE

Așadar, îi așteptăm, pe cei care doresc, să-și exprime gândurile / statementul prin răspunsul, de maxim o pagină, la întrebarea:

"CE ÎNSEAMNĂ ARTA PENTRU DUMNEAVOASTRĂ?"

Artiștii vizuali sunt rugați să alăture trimiterii și imaginea unei lucrări semnate.
Textele și imaginile se vor trimite pe adresa
Revistei "Salt & Pepper": salt.pepper.m@gmail.com.